sunnuntai 2. syyskuuta 2018

Mustikkametsän tuliaisia

Hello from Blueberry Forest!

Marja-aika innostaa leipomaan. Isäni suurena intohimona on poimia perheellemme marjoja metsästä ja niinpä meillä on aina ollut pakastin täynnä mustikoita, puolukoita ja hilloja. Tämä leipurityttö ei pistä sitä lainkaan pahakseen vaan on onnellinen raaka-aineista. 😊 Mustikka on oikea supermarja: täynnä vitamiineja, antioksidantteja, kuituja ja hyvää makua!

 Minulla on vieläkin tallessa yläasteaikainen kotitalouskirjani, jonka reseptit ovat tulleet hyvin tutuiksi vuosien varrella. Yksi lempiresepteistäni on ollut omenapiirakka, jota olen leiponut perheelleni monet, monet kerrat. Tällä kerralla korvasin omenat mustikoilla ja ne sopivat piirakkaan mainiosti. 

Piiras kruunautuu vaniljajäätelöllä tai vaniljakastikkeella, jonka pyöräyttää helposti vaikka itse. Jos tarjolla ei ole tuoreita mustikoita, käyvät pakastemustikatkin hyvin, kunhan muistaa sekoittaa niiden joukkoon hieman perunajauhoja. Näin piiras ei muutu vetiseksi.


It is time to bake with berries. My dad's great passion is to pick berries from forest for our family and so we have always had a freezer full of blueberries, lingonberries and cloudberries. And I find this just excellent. 😊 Blueberry is like a super food: full of vitamins, antioxidants, fibers and great taste!

I still have kept my high school time domestic science recipe book and those recipes have become very familiar over the years. One of my favorite recipes has been the apple pie, which I have beken for my family many, many times. This time I replace apples with blueberries and they work well in the pie.

The pie is yummy with vanilla ice cream or vanilla sauce, and you can make it easily even yourself. If there are no fresh blueberries available, don´t worry, frozen berries can be used as well, as long as you remember to mix them with a touch of potato flour. This way the pie does not become too watery.

Marjapiirakka

45 minuuttia 

TAIKINA

50 g voita 

1 ½ dl sokeria 

1 kananmuna 

1 ½ dl kevytmaitoa 

2 dl kaurahiutaleita 

2 dl vehnäjauhoja 

1 ½ tl leivinjauhetta 


PINNALLE 

2–3 dl mustikoita 

(1–2 rkl perunajauhoja)

1–2 rkl sokeria 

Voitele piirakkavuoka (halkaisijaltaan noin 25 cm). Sulata voi varovasti mikrossa tai kattilassa. Sekoita rasva ja sokeri kulhossa. 


Lisää taikinaan kananmuna, maito ja kaurahiutaleet. Lisää taikinaan vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. 


Levitä taikina piirakkavuokaan. Sekoita mustikoiden joukkoon perunajauhot. Ripottele piirakan pinnalle marjat ja sokeri. 


Paista uunin keskitasolla 175-asteessa noin puoli tuntia. Tarjoile sellaisenaan tai jäätelön/vaniljakastikkeen kanssa. 


Berry Pie

45 minutes

DOUGH

50 g of butter

1 ½ dl of sugar

1 egg

1 ½ dl of milk

2 dl oat flakes

2 dl of wheat flour

1 ½ tsp baking powder

ON TOP

2-3 dl of blueberries

(1-2 tbsp potato flour)

1-2 tbsp sugar

Oil pie pan (about 25 cm in diameter). Melt the butter carefully in the microwave or in a saucepan. Mix melt butter and sugar in the bowl.

Add egg, milk and oat flakes into the dough. Mix wheat flours with baking powder and add into the dough.

Pour the dough into the pie pan. (Mix the blueberries with potato flour if you use frozen berries). Sprinkle berries and sugar all over the pie.

Bake at 175 degrees in the middle of the oven for about half an hour. Serve as such or with ice cream / vanilla sauce.




PS. Tällainen paistui tänään uunissa omenoista! Sama pohja ja paistoaika, mutta täytteeksi 3 suomalaista omenaa, 1 ruokalusikallinen sokeria ja 1 teelusikallinen kanelia. 😘

PS. This apple pie was made today! The base and the baking time are the same but for the filling use 3 Finnish apples, 1 tbsp sugar and 1 tsp cinnamon. 😘

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos palautteestasi! Thank you for your feedback!

Rapea herätys aamuun

Crispy Wakeup Aamulla olisi ihana saada tuoreita sämpylöitä, mutta harvemmin toive toteutuu. Olen aina leiponut sämpylöitä perinteisen ka...