Grandmother´s delicacies
Selailin aamulla pikkuleipäreseptejä ja pohdin, mitä leipoisin viikonloppuna. Yhteishyvä-lehden verkkosivuilta bongasin reseptin isoäidin pikkuleivistä. Jos jokin resepti alkaa sanalla "isoäidin" tai "mummun", on sen pakko olla toimiva! Isä sai kipaista kauppaan ostamaan marmeladia ja minä aloitin leipomisvalmistelut. 😃 Valkoisen sokerikuorrutteen sijasta koristelin pikkuleivät pinkillä kuorrutteella, joten kekseistä tuli veikeän vaaleanpunaiset. Pink power! Ja kiitos isoäid(e)ille reseptistä. 😊
This morning I was browsing in the internet, searching for a perfect biscuit recipe for the weekend. Yhteishyvä-website offered me an interesting recipe with a title Grandma´s Biscuits. If a recipe starts with the word "grandmother" or "grandma", it must work! So, my dad got a duty to go to the supermarket to buy some marmalade and I began baking. 😃 Instead of white sugar icing, I decorated my biscuits with pink icing and the biscuits got a nice pink color. Pink power! And thank you grandma(s) for the recipe.😊
Isoäidin pikkuleivät
yhteishyvä.fi
noin 50 kappaletta
2 tuntia
TAIKINA
150 g voita
1 ½ dl sokeria
2 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
PÄÄLLE
paistonkestävää (mansikka)marmeladia
KORISTEEKSI
vaaleanpunaista sokerikuorrutetta
Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi.
Lisää joukkoon kananmunat yksitellen vatkaten.
Lisää vehnäjauho-leivinjauheseos ja sekoita keskenään.
Laita taikina hetkeksi jääkaappiin jähmettymään.
Jaa taikina kuuteen osaan. Pyörittele osat noin puolen uunipellin pituisiksi tangoiksi jauhojen avulla ja nosta leivinpaperilla vuoratulle pellille.
Painele sormella tangon keskelle syvennys ja levitä siihen marmeladia.
Paista tankoja 200-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia. Jäähdytä.
Pursota sokerikuorrutetta marmeladiraidan molemmin puolin.
Leikkaa tangot terävällä veitsellä vinoviipaleiksi.
Grandma´s Biscuits
Yhteishyvä.fi
about 50 biscuits
about 50 biscuits
2 hours
DOUGH
150 g of butter
1 ½ dl of sugar
2 eggs
4 dl of wheat flour
1 teaspoon of baking powder
1 teaspoon of baking powder
ON TOP
baking proof (strawberry) marmalade
DECORATION
pink sugar icing
Whip soft butter and sugar together. Add eggs one by one. Add dry ingredients and mix well.
Put it in the refrigerator for a moment.
Divide the dough into six parts. Roll each part about half of the baking sheet with help of the flours. Put the rolled dough rods on the baking tray. Use a finger to press a hollow in the middle of the rod and put some marmelade in the hollow. Bake at 200-degrees for 12 to 15 minutes. Let cool.
Add pink sugar icing on the both sides of the marmalade. Cut the rods with sharp knife into biscuits.
Divide the dough into six parts. Roll each part about half of the baking sheet with help of the flours. Put the rolled dough rods on the baking tray. Use a finger to press a hollow in the middle of the rod and put some marmelade in the hollow. Bake at 200-degrees for 12 to 15 minutes. Let cool.
Add pink sugar icing on the both sides of the marmalade. Cut the rods with sharp knife into biscuits.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos palautteestasi! Thank you for your feedback!